Skrapbingo

Hört talas om Skrap-Bingo? Skrapbingo är en lott som kommer från Svenska Spel och som är utformat med inspiration från bingon. En skrapbingolott kostar 30 kronor och du kan vinna

 
Bingons historia

Människan har i alla tider haft en fallenhet för spel och en lust att vinna, vare sig det handlat om tärningsspel, enarmade banditer eller skrapbingo. Bingo som spel har många hundra år på nacken. Man är inte helt överens om när bingons historia först började, men man är rätt övertygade om att det var på1500-talet i Italien. Det var nämligen då som italienarna började sitt ”Lo Giouco del Lotto D´Italia”. Detta är ett lotteri som spelas varje lördag än idag. Det är alltså från lottospelet som bingo har sitt ursprung. Italienarnas lotto fortsatte till Frankrike på 1700-talet och till Tyskland på 1800-talet. I flera fall använde man lottospelet för att lära skolbarn räkna och läsa. Sedan dröjde det inte länge förrän handelsmännen förde över lottot till USA. Här förändrats spelet lite och man började använda sig av bönor när man spelade.

Tanken var att få en horisontell rad med bönor på sin nummerbricka, beroende av vad utroparen drog för siffror. Spelet fick därför namnet ”Beano”, ett ord som man också skulle ropa ut när man fick en hel rad.Det slumpade sig så att en leksaksförsäljare på randen av konkurs besökte en marknad där Beano spelades. Han såg allt folk som var samlat runt det lilla marknadsståndet och hur roligt de verkade ha när de spelade. Försäljaren prövade senare att spela Beano tillsammans med några vänner. En person i sällskapet blev dock så exalterad när hon vann, att hon, istället för att ropa Beano, ropade ”Bingo”. Bingo hade därmed fått sitt nya namn och leksaksförsäljaren började genast tillverka spelet. Det blev succé. Tyvärr hade han glömt att ta ett ordentligt patent, varför han genast fick konkurrens av massproducenter som slog ut honom.

Idag spelas bingo över hela världen och i Sverige hade bingon sin storhetstid under 90-talet i samband med bingolotto. Man kan spela bingo både i vanliga bingohallar, på nätet och även i varianter som skrapbingo (som också finns online). Skrapbingo introducerades som Triss-bingo år 1994, men döptes senare om till Skrapbingo i 1999.

skrapbingo

Skrapa bingo nu!